Steigerhout voorboren

Steigerhout voorboren:


Steigerhout voorboren is om te voorkomen dat het hout gaat splijten, zonder voorboren is er een kans dat steigerhout splijt, het hoeft niet.
Het is van veel factoren afhankelijk of het hout splijt, hoe droog het hout is, te ver uitgedroogd hout splijt makkelijker dan wat vochtiger hout, vers steigerhout (nat) zal nagenoeg nooit splijten.
Als de schroeven in het zicht komen is het aan te raden om zeker voor te boren, zou zonde zijn als het zichthout splijt, onze bouwpakketten zijn zo veel als mogelijk blind geschroefd, d.w.z. geen schroeven aan de zichtkant.
Hier een link naar een bouwpakket steigerhout loungebank, aan de voor en zijkant zijn er geen schroeven zichtbaar, blind geschroefd.

 

Met welke maat boor moet steigerhout voorgeboord worden?


De maat boor is afhankelijk van de maat schroef die gebruikt wordt, voor onze bouwpakketten bestaan voorrnamelijk uit deeldraad schroeven 4x50, een boortje 2 of 3 mm is dan gewenst.
 

Hoe diep moet steigerhout voorgeboord worden?.


Steigerhout hoeft niet diep voorgeboord worden, alleen in het deel waar de schroef in gaat, het deel waar de schroef uiteindelijk in terecht komt hoeft niet voorgeboord te worden, de schroef kan hierdoor goed aantrekken in het hout.
Circa 2 tot 3 cm diep is voldoende.
Als er te diep wordt voorgeboord, dan verliest de schroef zijn trekkracht, en zal het meubel niet stevig worden.
(Wat soms ook werkt, zeker als er blind geschroefd wordt, is om voor te boren met het bitje van een schroeftol, omdat steigerhout niet heel hard is, kan er een gaatje gemaakt worden met een draaiend bitje, hierdoor verkleint de kans op splijten ook)

 

Moet er met een verzinkboor gewerkt worden?


Steigerhout met een verzinkboor voorboren om de schroef gelijk met het oppervlakte te krijgen is niet nodig, doordat het relatief sterk maar zacht hout is, kan de schroef gemakkelijk in het hout getrokken worden.
 

In het kort:

  • Voorboren is gewenst.
  • Boor 2 of 3 mm.
  • Zonder voorboren kan ook, maar er is kans op splijten

          Reacties (0)

Reacties (0)

Geen reacties gevonden.

Meer reacties

xsteigerhout.nl Bouwpakketten uit voorraad of met 2-5 dagen levertijd.

 

          Xsteigerhout.nl       
Havenstraat 53 
2681LC
Monster

-Scherpe prijzen       
-Snelle Levering
-Levering uit voorraad
-Afhalen Mogelijk
-Showroom